Inhoud van de pagina-->

Lieve Bedeer

05.03 - 10.06.2016

vlag

"Ontmoetingen met Jheronimus Bosch"

61 x 61 cm 61 x 61 cm39 x 39  cm62,5 x 60,7 cm

Lieve Bedeer toont ons uitvergrote fragmenten uit de ‘Tuin der Lusten’, een van Jheronimus Bosch’ mooiste schilderijen. Zij brengt vaak onderschatte aspecten van zijn oeuvre onder de aandacht.
De originaliteit van Bosch’ werk en zijn bekendheid als ‘schilder van bizarre en monsterlijke figuren’ beletten soms aandacht aan zijn esthetische kwaliteiten te schenken: het geniale van zijn composities, het kleurraffinement, het uitgebalanceerde spel van curven en lijnen, de subtiliteit van zijn figuren.
Bosch’ schilderijen zijn zo gevuld met fauna, flora en wonderlijke vormen allerhande, dat bij het observeren van het geheel, de onderdelen ons vaak ontgaan. Dankzij het uitvergroten van de fragmenten ontdekken we in deze tentoonstelling talrijke onvermoede details.

Bosch’ schildertechnische virtuositeit wordt door Lieve Bedeer geanalyseerd en gereconstrueerd. Dit alles dient het uiteindelijke doel het magistrale oeuvre van de grote meester nog meer te helpen waarderen.
Samen met de Spaanse beeldhouwster Sara Giménez stelt Lieve Bedeer tentoon in Galerie ‘Het Vijfde Huis’ te Antwerpen van 5 maart tot 10 juli 2016 en in het Museum Slager en ‘Galerie Tiglio’ te ’s-Hertogenbosch (Nl.) van 8 mei tot 18 september 2016.

Lieve Bedeer schreef een roman ‘historische fictie’ met de titel‘De ontvoerde Tuin’ over het transport van de ‘Tuin der Lusten’ naar Spanje. Deze reis wordt op een boeiende wijze tot leven gebracht. Het blijkt zelfs goed mogelijk dat de ‘Tuin’ via Antwerpen reisde…
Haar verhaal werd opgepikt door het Bosch y Bosco-project, onderdeel van de organisatie Bosch500 te 's-Hertogenbosch. Zij hernemen de reis die de 'Tuin der Lusten' destijds aflegde en organiseren diverse evenementen in de steden op hun weg. Zo krijgt ook Antwerpen een plaats in hun reisproject. Op 15 mei 2016 staat een Bosch-evenement in Galerie 'Het Vijfde Huis' op het programma.

De historische contacten met Spanje worden door Harry van den Berselaar toegelicht in zijn lezingen in Galerie ‘Het Vijfde Huis’:
zaterdag 16 april: 'De Brabantse erfenis in Spanje'
zondag 15 mei: 'Kunst van de Lage Landen naar Spanje. Bosch' werken op transport'.

Sara Giménez


Vorige tentoonstelling

Copyright © 2015 - Galerie Het Vijfde huis. All rights reserved.