Inhoud van de pagina-->

Chantal Chapelle

2014

Paintings

Zonder TitelUntitled_2Untitled_3

  Chantal Chapelle (Mortsel, °1954) is een volhardende, consequente, `figuratieve' schilderes, die al een hele loopbaan achter zich heeft, met tentoonstellingen vooral in België en Nederland, maar ook in vele andere Europese landen.

Ze schilderde en schildert vooral landschappen en marines, meestal in donkere tinten, met weinig of geen sporen van menselijke aanwezigheid; haar werk heeft dan ook een onthechte, contemplatieve inslag.

Zowat om de twee jaar stelt Chapelle tentoon in de Antwerpse galerie Het Vijfde Huis, nu al voor de vierde keer. Dit keer zijn al haar werken `zeelandschappen', wat wellicht te danken is aan het feit dat ze een stekje huurt aan de Belgische kust, veel over het strand wandelt en ter plekke ook schildert. Opvallend is dat ze in deze reeks werken vooral aandacht heeft voor het water en minder voor de lucht: de horizonlijn ligt, als ze er al is, hoog op het doek. De bewegingen, de golfslag, de turbulentie of de kalmte van het water geeft ze weer met acryl in getemperde kleuren, wat zorgt voor een sterke sfeervorming, maar ook voor een grote(re) transparantie. Licht en donker spelen op elkaar in: soms haalt het ene het, soms het andere. Meer en meer treedt een verdichting op in het werk van Chapelle; geen verderschrijdende abstrahering, maar wel een toedekken van het banaal zichtbare met een atmosfeer van ruisende stilte en eenzaamheid.
Marc RUYTERS , juni 2014

Vorige tentoonstelling

Copyright © 2014 - Galerie Het Vijfde huis. All rights reserved.