Inhoud van de pagina-->

Cel Overberghe

21.03 - 23.05.2015

vlag_uk

"Recente Schilderijen"

61 x 61 cm61 x 61 cm39 x 39  cmUntitled_4

  Cel Overberghe schrijft reeds meer dan een halve eeuw geschiedenis. Als schilder èn als jazzmusicus. Met tal van prijzen en solo-tentoonstellingen in binnen- en buitenland op zijn palmares is zijn scheppingsdrang nog steeds even jeugdig als vitaal.
Van opleiding graficus wordt hij boekvormgever, boekillustrator en docent. Om al gauw uit te breken uit het platte vlak van boek en grafiek en zich mengend, kervend en krassend op de schilderkunst te storten. Het schildersplezier is voor hem primordiaal en hij verkiest het dagelijks evolueren boven commerciële koketterie. Het mogen ‘beleven’ van z’n authentieke werken ervaren velen dan ook als een exclusief voorrecht.

  In de ‘Groep 58’, die het Hessenhuis heropende als thuisbasis voor de nieuwe wilde ‘abstracten’ (we schrijven 1958), is hij mede-stichter en jongste lid. Samen met andere beeldenstormers schreef hij er met zijn vernieuwingsdrang en experimenteerdrift baanbrekende geschiedenis.
Ook als jazzmuzikant bleef hij niet onopgemerkt : trompetist, bassist, drummer, tenorsax en piano. Optredens met o.a. beeldhouwer Cesar Bailleux, Jack van Poll, Jack Sels, Paul Van Gijsegem en Steve Potts.

  Cel Overberghe: “Elk werk moet beter worden dan het voorgaande. Ik wil tonen wat vrijheid is, dat alles anders kan. Zowel in de muziek als in m’n schilderijen. Abstractie is het summum van vrijheid en laat ook de kijker alle vrijheid tot interpretatie.”
Telkens vertonen zijn werken een trefzeker architecturaal evenwicht en een sterke atmosfeer die de beschouwer raakt als een spiegel van z’n ziel.


"Het werk van Cel Overberghe oogt ongemeen fris en vitaal, explorerend en grensverleggend. Zelden heb ik in een klassieke benadering van pure schilderkunst de dimensies van tijd en ruimte zo weten in vraag stellen."
Recentie Jan Walgrave

Copyright © 2015 - Galerie Het Vijfde huis. All rights reserved.